Verklaringen


Medische Verklaring

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunde (KNMG) heeft als standpunt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiŽnt, waarbij hij/zij een oordeel geeft over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiŽnt om bepaalde dingen wel of niet te doen. 

Voorbeelden daarvan zijn: is iemand in staat te werken, een auto te besturen,naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, is terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte?  Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. De onafhankelijke arts kan een eigen beoordeling maken van de situatie. Zonodig kan de onafhankelijke arts, met toestemming van de patiŽnt, extra informatie opvragen bij de behandelend arts(en).

Om patiŽnten uit te leggen waarom de behandelend arts geen verklaring afgeeft heeft de KNMG het zogenaamde 'weigeringsbriefje' opgesteld. Dit weigeringsbriefje is beschikbaar in vier talen, Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans.

Het 'weigeringsbriefje' kunt u hier vinden.


telefoonnummer

  • 035 6012064

nieuws